Culturele dimensies Hofstede

Op deze pagina worden de dimensies van Hofstede behandeld. In figuur 1 is een grafiek te zien waarin de verschillen tussen Australië en Nederland worden weergegeven. In de tekst die daarop volgt wordt uitleg gegeven over de betekenis van de dimensies. 


Machtsafstand (Power Distance)

Deze dimensie heeft betrekking op het feit dat alle individuen in de maatschappij niet gelijk zijn. Machtsafstand wordt gedefinieerd als de mate waarin de minder machtige leden van instanties en organisaties in een land verwachten en accepteren dat de macht ongelijk verdeeld is.
Australië scoort laag op deze dimensie (score van 36). Binnen Australische organisaties, wordt hiërarchie vastgesteld voor het gemak, superieuren zijn altijd bereikbaar en managers vertrouwen op individuele medewerkers en teams voor hun expertise. Zowel managers en medewerkers verwachten te worden geraadpleegd en informatie wordt vaak gedeeld. Communicatie is informeel, direct en participerend.
Nederland scoort laag op deze dimensie (score van 38) dat betekent dat het volgende kenmerkend is voor de Nederlandse stijl: Onafhankelijk, gelijke rechten, superieuren toegankelijk, coaching leider. Macht is gedecentraliseerd en managers rekenen op de ervaring van hun teamleden. Werknemers verwachten te worden geraadpleegd. Controle wordt niet gewaardeerd en houding ten opzichte van managers is informeel en op voornaam basis. Communicatie is direct en participatief.

Individualisme (Individualism)

Het individualisme betreft de mate van onafhankelijkheid in een samenleving. Het heeft te maken het zelfbeeld van mensen, dit kan worden gedefinieerd als ‘ik’ (individualist) of ‘wij’(collectivist). In Individualistische samenlevingen worden mensen verondersteld om alleen voor zichzelf en directe familie te zorgen. In collectivistische samenlevingen mensen behoren tot 'groepen' die voor elkaar zorgen in ruil voor loyaliteit.
Australië, met een score van 90 op deze dimensie, is een zeer individualistische cultuur. Dit vertaalt zich in een losjes gebreide samenleving waarin de verwachting is dat mensen enkel voor zichzelf en hun naaste familieleden zorgen. In de zakenwereld, worden medewerkers geacht dat ze zelfstandig kunnen werken en dat ze initiatief tonen. De score van Nederland (80) is vergelijkbaar met die van Australië.

Mannelijkheid (Masculinity)

Een hoge score op deze dimensie geeft aan dat de samenleving zal worden gedreven door concurrentie, prestatie en succes. Dit waarde systeem begint op school, en blijft van belang gedurende iemands leven - zowel in werk en vrijetijdsbesteding.
Een lage score op de dimensie betekent dat de dominante waarden in de samenleving de zorg voor anderen en de kwaliteit van leven zijn. Een vrouwelijke maatschappij is er een waar de kwaliteit van het leven het teken van succes is, en opstaan ​​uit de menigte niet als bewonderenswaardig moet worden beschouwd. De fundamentele vraag in deze dimensie hier wat mensen motiveert, de wil om de beste te zijn (mannelijk ) of houden van wat je doet ( vrouwelijk ).
Australië scoort 61 op deze dimensie en wordt beschouwd als een "mannelijke " samenleving. Gedrag op school, werk en spel zijn gebaseerd op de gemeenschappelijke waarden die mensen na moeten streven om de beste te kunnen worden. Australiërs zijn trots op hun successen en prestaties in het leven, die bovendien een basis bieden voor promotie op de werkvloer. Conflicten worden opgelost op het individuele niveau en het doel is om te winnen.
Nederland scoort 14 op deze dimensie heeft en een vrouwelijke maatschappij. In feminiene landen is het belangrijk om het leven / werk balans te houden. Een effectieve manager is ondersteunend aan zijn / haar volk, en de besluitvorming wordt bereikt door betrokkenheid. Managers streven naar consensus en mensen waarderen gelijkheid, solidariteit en kwaliteit in hun werkende leven. Conflicten worden opgelost door compromissen en onderhandeling en Nederlanders staan ​​bekend om hun lange discussies totdat overeenstemming is bereikt.

Onzekerheidsvermijding (Uncertainty Avoidance)

De dimensie onzekerheidsvermijding heeft te maken met de manier waarop een samenleving zich bezighoudt met het feit dat de toekomst nooit gekend kan worden: moeten we proberen om de toekomst te controleren of gewoon laten gebeuren? Deze dubbelzinnigheid brengt angst met zich mee, en verschillende culturen hebben op verschillende manieren leren omgaan met deze angst. De mate waarin de leden van een cultuur zich bedreigd voelen door onduidelijke of onbekende situaties is weergegeven in de UAI score.
Australië scoort een zeer tussenliggende 51 op deze dimensie
Nederland scoort 53 in deze dimensie en dus vertoont een lichte voorkeur voor het vermijden van onzekerheid. Landen met een hoge onzekerheidsvermijding handhaven rigide codes van geloof en gedrag en zijn intolerant. In deze culturen is er een emotionele behoefte aan regels (zelfs als de regels nooit lijkt te werken) tijd is geld, mensen hebben een innerlijke drang om bezig te zijn en hard te werken, precisie en punctualiteit zijn de norm, innovatie kan worden weerstaan​​, de beveiliging is een belangrijk element in de individuele motivatie.

Zakelijkheid (Pragmatism)

Deze dimensie beschrijft hoe mensen in zowel het verleden als heden betrekking hebben op het feit dat zo veel dat gebeurt om ons heen niet kan worden verklaard. In samenlevingen met een normatieve oriëntatie hebben de meeste mensen een sterke wens om zoveel mogelijk uit te leggen. In samenlevingen met een pragmatische oriëntatie hebben de meeste mensen geen behoefte om alles uit te leggen, omdat ze geloven dat het onmogelijk is om de complexiteit van het leven te begrijpen. De uitdaging is niet om de waarheid te kennen, maar om een ​​deugdzaam leven te leiden.
Australië scoort heeft 21 op deze dimensie en dus een normatieve cultuur. Mensen in zulke samenlevingen hebben een sterke betrokkenheid bij oprichting van de absolute waarheid; ze zijn normatief in hun denken. Ze vertonen veel respect voor tradities, hebben een relatief kleine neiging om te sparen voor de toekomst, en een focus op het behalen van snelle resultaten.
Nederland krijgt een hoge score van 67 in deze dimensie, wat betekent dat het een samenleving is met een pragmatische aard. In samenlevingen met een pragmatische oriëntatie, geloven mensen dat de waarheid sterk afhankelijk is van de situatie, context en tijd. Ze tonen een mogelijkheid om eenvoudig tradities aan te passen aan veranderde omstandigheden, hebben een sterke neiging tot sparen en investeren, spaarzaamheid en volharding in het bereiken van resultaten.

Aflaat (Indulgence)

Een uitdaging die de mensheid confronteert, nu en in het verleden, is de mate waarin kleine kinderen worden gesocialiseerd. Zonder socialisatie worden we niet 'menselijk'. Deze afmeting wordt gedefinieerd als de mate waarin mensen proberen hun verlangens en impulsen te controleren. Relatief zwakke controle heet "verwennerij" en relatief sterke controle wordt "terughoudendheid" genoemd. Culturen kunnen dus worden omschreven als toegeeflijk of ingetogen.

Met een hoge score van 71, is Australië een heerlijk land. Mensen in samenlevingen geclassificeerd door een hoge score in verwennerij, vertonen over het algemeen een bereidheid om hun impulsen en verlangens te realiseren met betrekking tot het genieten van het leven en plezier. Ze bezitten een positieve houding en een neiging tot optimisme. Bovendien plaatsen ze een hogere mate van belang aan vrije tijd. De score van Nederland is 68 en vergelijkbaar met die van Australië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten